Capgrossos

Sitio: filagra.eu

Capgrossos d’Esplugues

Els capgrossos més coneguts per la població són els que normalment surten a les cercaviles i ballades. Tots, però, tenen un nom i un membre de la colla, en Víctor Febrer, va escriure unes histories, “Llegendes dels Capgrossos i dels Gegants d’Esplugues” en cadascuna de les  quals un  capgròs n’és el protagonista  i representa un personatge, un lloc o un tret característic del nostre poble.

El Dimoni, la Lluna i el Fantasma formen part al·legòrica de la llegenda de Picalqués. Van ser construïts per la Mariona Millà amb un disseny tot original i estrenats l’any 1990.

El Drácula fou construït amb molta il·lusió per alumnes de l’I.P.F.P. d’Esplugues.

Gairebé tots els atres ens han arribat procedents de l’AAVV la Plana que els havia adquirit per treure’ls  a les festes que feia molt lluïdes ja fa molts anys.

Alguns d’ells van ser construïts pel taller “El Ingenio” de Barcelona, d’altres no en sabem l’origen.

Tenim altres figures de capgrossos que ens ha arribat o que hem adquirit de molt diverses maneres.  

Alguns d’ells els van construir persones d’Esplugues implicades en aquest món, altres els vam trobar a les antigues “Engrunes”.

El total tenim unes vint figures algunes de les quals estan en molt mal estat i que no les podem renovar perquè no  sabem qui en va ser el constructor.

Si els voleu identificar, aquí teniu els noms

Foto de la Galeria

 Començant per l’esquerra i a l’escala:

El del Canó, l’Indi d’Esplugues City, la Rajoleta, el Dimoniet de la llegenda, el Pastor de Finestrelles, el Marquès d’Esplugues, un pagès de la Plana, el Bruixot de la Mallola

 En primer terme:

El Dràcula, el fantasma de la llegenda, la lluna de la llegenda, el Cargolí,  en Vidalet i el Dimoni de les esplugues