Trobada Gegants Baix Llobregat 2007

Trobada de Gegants del Baix Llobregat

Imatge de complementL’any 1997, els dies 13 i 14 de setembre, Espulgues va acollir la XIIª Ciutat Gegantera, que va organitzar la Colla de Geganters amb l’ajuda inestimable de 270 voluntaris. Algunes dades d’aquesta festa ja ens donen idea de la moguda que hi va haver a Espulgues: 333 gegants, 151 capgrossos, uns 3.000 geganters i geganteres. Això, amb espectacles per a tothom: cercaviles, jocs, contes, titelles, malabars, exposicions, balls, sopar i espectacle medieval, concurs de fotografia… etc. Resumint: tres dies de festa, alegria i gresca pels carrers per satisfer els gustos de tothom.Si la festa en sí va deixar un bon record a la població, també va suposar una manera diferent d’entendre i enfocar la “Ciutat Gegantera”. Tan és així que en els anys posteriors altres pobles i celebracións han seguit la nostra manera de fer.
L’any 2004 a Espulgues es va celebrar la IIIª Trobada Nacional de Capgrossos. Aquesta festa nosaltres ens la vam plantejar des del seu començament pensant en la població escolar. Ens vam proposar donar a conèixer els capgrossos als infants de la nostra població. A través d’ells i del llibre “Llegendes dels capgrossos i dels gegants d’Esplugues” els nostres nens i nenes van aprendre coses del poble i de la seva història. Hem de dir que la resposta de les escoles va ser molt bona: van treballar els capgrossos tot l’any a les classes i van participar, amb els capgrossos que havien construit, en les exposicions i cercaviles dels dies 8 i 9 de maig juntament amb les capgrossos de 56 poblacions de Catalunya que van voler ser a la nostra festa.
Des de que es va crear l’Agrupació de Colles de geganters de Catalunya han anat sorgint federacions comarcals que animen al contacte i intercanvi entre les colles d’una mateixa comarca. En el cas del Baix Llobregat, la federació promou una trobada anual de totes les colles del Baix l’últim diumenge del mes d’octubre. La primera trobada va tenir lloc a Castelldefels( ara fa deu anys) i el BALL es va estrenar primerament el mateix any a Castellar de n’Hug, població on neix el riu que dóna nom a la comarca i cognom a diverses poblacions. Aquestes trobades es fan un any a cada poble i a la Colla d’Esplugues li toca organitzar-la aquest any 2007.
En aquesta celebració, tot i que el fet més significatiu és la trobada del diumenge, hi ha altres actes que s’han anat consolidant i que conformen la festa. El dia anterior a la tarda-vespre es fa un assaig del Ball del Baix i a continuació fem un sopar col·lectiu que s’acaba amb un ball obert a tota la població. El diumenge al matí a primera hora es fa la “plantada” dels gegants i els geganters fan l’esmorzar. Cap a mig matí es fa una desfilada per carrers del poble i s’acaba en un lloc on es fan els parlaments, l’acte de traspàs en el qual es nomena, per un any, “HEREU DEL BAIX” al gegant de la ciutat amfitriona de la festa. Per acabar es fa un ball conjunt de totes les colles “EL BALL DE GEGANTS DEL BAIX LLOBREGAT”. La música d’aquest ball la va compondre en Marcel Casellas i la coreografia va ser idea de l’Esteve Dinares i del Fèlix López de la colla de geganters de Sant Boi. Val a dir que aquest va ser un dels primers balls de gegants pensat per a què el poguessin ballar conjuntament més d’una parella de gegants.

X Trobada de Gegants del Baix Lllobregat

Imatge de complement

ESPULGUES, 28 D’OCTUBRE DE 2007

La Colla de Geganters d’Esplugues s’ha caracteritzat, des del seu començament l’any 1985, pel seu dinamisme, per la seva inquietud i per les ganes de fer coses dintre del món geganter. Va formar part del grup reduït de colles que van promoure i crear l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya els anys 84 i 85, va contribuir a la creació de la Federació de Colles Geganters del Baix Llobregat i, quan en el si de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya es va crear la vocalia de capgrossos per revitalitzar aquestes figures del nostre imaginari popular, la colla de geganters d’Esplugues hi va contribuir des del primer moment.

Un detall significatiu:
gairebé sempre hi ha hagut membres de la nostra colla que han format part de les diferents juntes directives o bé hi ha col·laborat directament a través de les diferents vocalies que la conformen.

Dins del món geganter i dels capgrossos hi ha unes celebracions cobejades per totes les colles i que són la máxima aspiració de qualsevol colla, alhora que representen un reconeixement al seu treball dins d’aquesta manifestació de la cultura popular: són les anomenades Ciutats Geganteres i Trobada Nacional de Capgrossos. En aquesta faceta la Colla d’Esplugues té l’orgull d’haver acollit i organitzat ambdòs esdeveniments.